Forrás: achatina.hu
_______________________________________________________________
A tartály:
Egyszer egy hónapban érdemes alaposan kitisztítani a tartályt mosogatószer és forró vízzel. A csiganyál eltávolítása kissé nehézkes lehet, de a kitartás kifizetődő. A ecet a legmakacsabb foltokat is képes eltüntetni.
Ki kell öbliteni a tartályt nagyon alaposan. Ezt nem lehet kellőképp hangsúlyozni. Ha nem sikerül megszabadulni a vegyi anyagoktól, az a csigák mérgezettségéhez vezethet. Abban az esetben, ha a tartály túl nehéz, hogy erőteljesen kitisztítsuk (ld. nagy üveg tartályok), a forró víz segíthet sterilizálni azt.
A csigák: Érdemes a csigákat gyakran és alaposan megfürdetni, hogy tisztán tartsuk, és megszabadítsuk őket a kórokozóktól. SOHA ne merítsd teljesen alá a csigákat, mert különben megfulladnak. Jobb, ha sekély, szobahőmérsékletű vízbe helyezzük őket, és a vizet a testükre folyatva. Győződjünk meg róla, hogy a víz se nem túl hideg, se nem túl meleg. A szobahőmérséklet ideális.
A csigaház tisztításához használjuk az ujjunkat, vagy egy régi fogkefét, hogy finoman lekeféljük róla a szennyeződéseket. Az erőteljes dörzsölés szükségtelen, mert felsértheti a csigaházat, szóval nem kell erősen dörzsölni, vagy használjunk kemény sörtéjű kefét. Hasznos lehet, ha növény-permetezőt használunk. SOHA ne használjunk mosóport, vagy egyéb tisztítóanyagot a csigák tisztításához.
Ki is lehet fényesíteni a csigaházat, ha finoman szezámmag olajat dörzsölünk a házba, egy puha rongyot, vagy kötszert használva.
A táptalaj: Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a víz tiszta, nem szabad hozzáadni semmilyen tisztítóanyagot vagy mosószert, mert a táptalaj felszívja azt.
Tőzeg Néhány tőzegfajta viszonylag nagy, és úgy találhatod, könnyű kiöblíteni szitával vagy szűrővel. Sterilizálni a sütőben lehet, 200°C-on 1-2 óra alatt. Muszáj megjegyezni, hogy a tiszta tőzeg nedvszívó, és muszáj benedvesíteni, mielőtt a csigákat visszahelyezzük. Mindemellett elraktározza a hőt, tehát meg kell bizonyosodni a felől, hogy a táptalaj kellően hűvös, mielőtt visszatesszük a tartályba.
Cserepes föld A cserepes föld vízzel nehezen tisztítható, mert a részecskéi annyira kicsik. Azonban lehetséges, hogy kislyukú szitába áztatjuk, majd szárazra facsarjuk. De ennek hatékonysága megkérdőjelezhető. Sütőben lehet sterilizálni, 200°C-on 1-2 óra alatt. Muszáj megjegyezni, hogy a száraz föld nedvszívó, és muszáj benedvesíteni, mielőtt a csigákat visszahelyezzük. Mindemellett elraktározza a hőt, tehát meg kell bizonyosodni a felől, hogy a táptalaj kellően hűvös, mielőtt visszatesszük a tartályba.
Coir A coir-t sütőben sterilizálhatjuk 200°C-on 1-2 óra alatt. A száraz coir nedvszívó, és muszáj benedvesíteni, mielőtt a csigákat visszahelyezzük. Mindemellett elraktározza a hőt, tehát meg kell bizonyosodni a felől, hogy a táptalaj kellően hűvös, mielőtt visszatesszük a tartályba.Nincs tapasztalatom a coir víz általi tisztításáról, de szerintem hasonló a cserepes földéhez.
Vermikulit A vermikulit tisztítható szitával, vizet erőteljesen átfolyatva rajta, úgy, ahogy a rizzsel szokás. Sütőben sterilizálható, 200°C-on 1-2 óra alatt. Muszáj megjegyezni, hogy a száraz vermikulit erőteljesen nedvszívó, valamint elraktározza a hőt, tehát vízzel alaposan át kell itatni, és teljesen kihűteni, mielőtt a csigákat visszahelyeznénk.
Kéreg A kéreg tisztítható szűrővel és erőteljes vízsugárral, úgy, ahogy a rizzsel szokás. Fürdőkádban is kiöblíthető, mert legtöbb darabja túl nagy ahhoz, hogy a lefolyón át távozzon. Sütőben sterilizálható, 200°C-on 1-2 óra alatt. Muszáj megjegyezni, hogy a száraz kéreg nedvszívó és be kell nedvesíteni, mielőtt a csigákat visszahelyeznénk. A kéreg penészedésre és gombásodásra hajlamos, tehát javasolt két halom kéreg, hogy amíg az egyik használatban van, a másik kiszáradhasson és levegőzhessen.
Tőzegmoha A tőzegmoha szitálással tisztítható, vízzel alaposan átmosva. A tőzegmohát élve szállítják, szóval ne kíséreld meg kiszárítani, vagy forró vízzel sterilizálni.
|