Forrás: achatina.hu
_______________________________________________________________
A legtöbb csiga ételek széles skáláját fogyasztja, főként zöldségeket és gyümölcsöket. Egye „keményebb” zöldségeket, mint amilyen a répa és a krumpli, érdemes kicsit párolni, majd alaposan lehűteni, mielőtt csigánknak adnánk.
Szeretik a teknős-eledelt is, szárazon, vagy vízzel átitatva. Megeszik a nyers húst is, mint pl. a darálthús.
A csigák kedvelik a sört (persze csak cseppenként), imádják a habját is, és ez még jót is tesz nekik kis adagokban.
A víz nem szükséges külön a csigáknak, egészen addig, míg környezetük elég nedvességet biztosít. Javasolt egy kis tál víz, melyből csigáink ihatnak, és alkalomadtán fürödhetnek. Érdemes egy nehezebb tálat használni, különben a csigák könnyen feldönthetik! Ugyanakkor a víznek sekélynek is kell lennie, nehogy a csigák belefulladjanak. Nem kell ivóvizet biztosítani számukra akkor, ha kellően nedvesen vannak tartva (vizet spriccelve rájuk, télen meleget!), körülbelül egy nap kétszer, attól függően, hogy táptalajuk milyen gyorsan szárad ki, ebből és táplálékukból elég nedvességet vesznek magukhoz. De egy kis tál víznek a tartályukban azért örülnek. Kő-hatású itatók (olyanok, amelyeket a kisállat-kereskedésben lehet kapni) tökéletesen megfelelnek e célra, csigáink nem fulladnak bele, és fel sem tudják borítani azt.
Friss vizet és élelmet minden nap biztosítani kell nekik, vagy legalábbis minden másnap, ha az étel nem romlik gyorsan. Romlott ételt nem szabad a tartályban hagyni, mert az meggyorsítja a gaz növekedését, és vonzza a legyeket, valamint az atkákat.
Fontos: minden ételt és kalcium-forrást alaposan meg kell mosni, mielőtt csigánknak adjuk.
Kalcium A csigák számára biztosítanunk kell a bőséges kalcium-forrást, hogy építhessék és gyógyíthassák házukat. Érdemes állandóan tartani tintahal-csont darabot a tartályukban. Ez kevés pénzből is kijön. Látni fogjuk, ahogy csigáink elrágcsálják ezeket a csontdarabokat. Gyorsan növő csigák semmi perc alatt eltüntetnek egy darabot. Léteznek más kalcium-források is, mint pl.: tojáshéj, osztrigahéj, vagy akár csecsemő-tejpor.
Apró darabokra törve meghosszabbítható a csont-darabka élettartama, mivel nincs egy nedves dobozba zárva egész nap. Fontos, hogy legyen mindig elég belőle a tartályban, hogy mindannyian hozzáférhessenek. Szükségtelen egyszerre egy egész csont-darabot neki adni, mert a kiscsigáknak gyakorta hónapokba is beletelik, mire egy egészet elfogyasztanak.
A régebbi darabkákat érdemes átmosni, majd kiszárítani, ezzel jelentősen nő a felhasználhatósági idejük.
A csigák testükön át is képesek kalciumot magukhoz venni, megfigyelhető, amint egy csont-darabkán ülnek egész nap.
Javasolt, hogy az egész tápanyag 12%-át kalcium tegye ki. Ez segít az optimális növekedési sebesség megőrzésében.
Összegezve az egészet, ne bánjunk szűkmarkúan a kalciummal. A fentiek csak tippek, hogy ne vesszen kárba.
Kalcium-források Vásárolhatunk a kisállat-kereskedésben por- vagy folyékony állagú kalciumot. Anyagilag jobban ki lehet jönni, ha port használunk csont-darabka helyett, bár mindenki maga dönti el, melyiket használja.
Por-alakú osztrigahéj Valószínűleg a legjobb kalcium-forrás, mivel 99%-ban tartalmaz kalcium-karbonátot, szemben a tintahal-csont 80-85% százalékával.
Természetes mészkő Jó kalcium-forrás, azonban legalább ennyire drága is.
Dolomit Nem túl hasznos forrás, mivel magnéziumot is tartalmaz, ami pedig csökkenti a kalcium beépülését.
Tojáshéj El kell távolítani a belső bőrt, majd alaposan meg kell mosni a tojáshéjakat. Nem kimondottan jó kalcium-forrás, azonban a semminél még így is jobb.
Ételek listája
Az alábbi listán olyan ételek szerepelnek, melyet csigáink szívesen fogyasztanak. Ez nem egy átfogó kalauz, hiszen minden csigának más az ízlése. Próbáljunk ki többféle ételt, amit nem szeretnek, nem is esznek meg.
Megjegyzés: a nyers zöldségeknek és gyümölcsöknek mindig nagyobb a tápanyagtartalma, mint a főzött, vagy előre elkészített ételeknek.
Gyümölcs Alma, Sárgabarack, Banán, Szeder, Szőlő, Kiwi, Mangó, Dinnye, Narancs, Papaya, Fügekaktusz, Barack, Körte, Szilva, Málna, Mandarin, Eper, Paradicsom
Zöldségek Padlizsán, Bab, Csírák, Brokkoli, Káposzta, Répa, Karfiol, Cukkíni, Uborka, Zöldbab, Tengeri káposzta, Póréhagyma, Fejes saláta, Gomba, Petrezselyemgyökér, Borsó, Krumpli, Tök, Spenót, Karórépa, Édes kukorica, Édes krumpli, Fehérrépa, Vizitorma.
Egyéb Kender, napraforgó mag, tökmag, A zabot és más magvakat először át kell vízzel itatni. A magvakat érdemes összetörve adni csigáinknak. Nyers tojás, Barna kenyér, tejpor, egy kevés nyers hús. Száraz vagy nedves kutya/macska táp.
Veszélyes
- Olyan ételek, amelyet korábban permetezéssel kezeltek, mint pl. házi termesztésű zöldségek. - A köles és a tészta víz-visszatartást eredményezhet csigáinknál, amibe bele is halhatnak. Nem ajánlott rizzsel való etetésük sem, hasonló okokból. - Sós ételek – mint a legtöbb állatnak, a csigáknak sincs szüksége nagy mennyiségű sóra, bele is halhatnak, tehát erre fokozottan figyeljünk!
Úgy tűnik, a csigák képesek észlelni az élelmiszerekben előforduló, számukra káros anyagokat. Néhányan úgy gondolják, hogy a részben savas ételek, mint pl. a narancs rosszat tesznek csigáinknak. Ugyanakkor csomó képet látni az interneten, amint a csigák éppen narancsot, vagy mandarint fogyasztanak szóval ennyit erről. Nem is beszélve az almáról, paradicsomról és kiwiről, amik ugyancsak savasak. A lényeg most is az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az ételek fajtája között. Változatos étrendet biztosítva csigáinknak elkerülhetjük a betegségek tüneteit.
|